Bu yazımızda Sağlık Turizminin Sosyoekonomik Katkıları konusunu ele alacağız. Sağlık turizmi, sürdürülebilen bir turizm ve ekonomi için en önemli argümanlardan birini oluşturmaktadır. Küreselleşen dünyada devletler, iş birliğinin yanı sıra seyahat özgürlüğü gibi imkanlara da fırsatlar tanımaktadır. Ulaşımda kolaylık ve sağlık sektöründen faydalanma gibi adımlar da atılmaktadır. Sağlık sektöründe dünya devletlerinden bazılarının ileri boyutlarda gelişme göstermesi, sağlık hizmetlerinin finansmanından bireysel ya da diğer güçlüklerin ortaya çıkması, sağlık turizmi kavramını farklı noktalara taşımaktadır.
Bir yanda sanayileşme diğer yanda kentleşmenin açtığı problemler, hem toplumun hem de insanların sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Sağlıksız toplumlarında iş gücü ile paralel olarak üretim kapasiteleri de azalma yaşamaktadır. İnsanların sağlıklarını korumak ve sonrasında iş gücünü ve üretimi artırmaya dönük amaçlar doğrultusunda doğal içerikleri ile turizm kaynakları oluşturulmuştur. Sağlık turizmi ise, bir yanda fertlerin diğer yanda koruyucu ve tedavi ediciliğinin yanı sıra hem rehabilite edici hem de sağlıklı yapıyı geliştirici hizmetleri alabilmek maksadıyla başka bir ülkeye giderek bu imkanlara ulaşma olarak tanımlanmaktadır. Sağlık turizmi kendi içerisinde;
I. Termal sağlık turizmi,
II. Medikal sağlık turizmi,
III. Yaşlı sağlık turizmi,
IV. Engelli sağlık turizmi, gibi kavramlarla ifade edilmektedir.
Sosyoekonomik Katkıları
Sağlık turizminin katkılarını somut ve soyut olmak üzere iki sınıfta değerlendirmek mümkündür. Sağlık turizminin somut katkılarından ilkini, yabancı turistlerden elde edilen gelirler ile ülkenin ekonomisinin belli bir refah seviyesine çıkması almaktadır. Gelişmekte olan ülkeler için sağlık turizmi, gelişmiş ülkelere göre fiyat cazibesi sağlamaktadır. Ülkeler arası sosyo etkileşim sayesinde bilgi paylaşımı ve kültürel etkileşim artmaktadır. Ülke içinden yahut ta dışından stratejik ortaklık gibi durumlar da ortaya çıkabilmektedir.
Ülkeler, birbirleri ile hem teknolojik hem de bilgi transferini gerçekleştirebilmektedir. Yabancı menşeli hastalara sunulan imkanlar aracılığı ile kendi yurttaşı olan insanların da en ideal ölçülerde sağlık hizmetlerinden yararlanmaları da imkan dahiline yükselmektedir. Hizmetin kalitesini artırmaya yaramaktadır. Küresel ölçekte pazarlama faaliyetlerinin oluşması ve tıbbi ticaretin yaygınlaşması gibi etkiler de gözlemlenmektedir. Somut bu faydaların yanı sıra bazı soyut özellik gösteren faydaları da bulunmaktadır.
Soyut Katkıları İtibarı ile Sağlık Turizmi
Sağlık turizminin soyut katkıları denildiğinde ilk akla, devletlerin küresel ölçekte sağlık bakım imkanı sunması bakımından dünya çapında kabul görmesini sağlaması gelmektedir. Hem sosyal hem de kültürel deneyimlerin birbirlerine aktarımı ile paylaşılması gibi soyut katkılar da sunulmaktadır. Uluslararası ilişkilerin sürekli artması ve de gelişmesi bu şekilde temin edilmektedir.
Dünya devletlerine uluslararası ölçekte ve seviyede sağlık bakım hizmeti sunması imajı ve popülerliği de getirmektedir. Rekabetin sağladığı avantajlar, tüm boyutları ile artı olarak gerçekleşmektedir. Hasta hane gibi kurumsal destek ortamlarının en ideal ölçülerde koordinasyonu da temin edilmiş olmaktadır. Gerek özel gerekse de kamu alanlarında ortak hareket ve ortaklaşmaların artmasına katkı vermektedir. Hasta insanlardaki memnuniyet oranında büyük artışlara da sahne olmaktadır.
Related Posts
Baylan Grup ile Sağlık Turizmi Danışmanlığı
Türkiye’de sağlık sektöründe faaliyet sunan önemli kuruluşlarla anlaşması...
Sağlık Turizminin Uluslararası Turizme Etkisi
Sağlık turizmi uluslararası turizme büyük katkıları olan bir turizm...