Sağlık turizmi, insanların belirli rahatsızlıkları sebebiyle hem tedavi olmak hem de sağlığa faydalı diğer hizmetleri almak amacıyla yaşadığı ülkeden başka bir ülkeye gitmesidir. Sağlığı amacıyla başka bir ülkeyi seyahat eden insana ise sağlık turisti ismi verilmektedir.
Bir başka deyişle sağlık turizmi; ülkeyi ziyaret eden kişinin, fiziksel sağlık durumlarını geliştirmek veya iyileştirmek amacıyla organ nakli, estetik cerrahi operasyonlar, fizik tedavi, diş tedavisi, rehabilitasyon gibi ihtiyaçlarını gidermek için sağlık kuruluşlarının büyümesine neden olan bir turizm çeşididir.
Sağlık Turizminin Ülkeye Ekonomik Faydaları Nelerdir?
Sağlık turizmi yapılan ülkeler yılın her ayında turizm hizmeti verirler. Sağlık turizmi ile turist ağırlayan ülkelerde, ekonomik bir değeri bulunmayan ama sağlığa faydalı olan şifalı su, orman, dağ ve termal gibi varlıklar ekonomik olarak ürün niteliği kazanarak, bulunduğu ülkeye gelir katkısı sağlamaktadır. Turistler ülkeye geldiğinde sağlık hizmeti alır ve böylece ülkeye gelir artışı sağlar. Bu sayede ise ülkenin dünya çapındaki imajı artar.
Sağlık turizmi, ülkeye katma değeri en yüksek olan turizm çeşididir. Ülke ekonomisine olan girdisi, diğer turizm türlerine göre çok daha fazladır. Bu turizm, cari açığın kapatılmasında en büyük girdi sağlamaktadır. Bunun yanı sıra ülkedeki istihdam niteliğini artırarak, yeni ve çeşitli mesleklerde istihdam alanı yaratmaktadır. Bu turizm çeşidi, ülkenin ve kentin tüm dünyaya tanıtımına büyük katkı sağlar. Sağlık sebebiyle sık sık tercih edilen bir ülke olmak, ülkenin prestij kazanması açısından son derece önemlidir.
Türkiye’de Sağlık Turizmi
Türkiye’nin bulunduğu coğrafi konum, kaplıcaları, doğal alanları, sağlık kuruluşları ve eğitimli insan gücü sağlık turizmi konusunda son derece elverişlidir. Türkiye hem sağlık alanındaki yetkinliği hem de tarihi ve kültürel zenginliğiyle dünyadaki 10 gözde ülke arasında yerini almıştır.
Türkiye’de 42 tane JCL ile akredite olan ve uluslararası standartlara akredite olmuş sağlık kuruluşu bulunmaktadır. İstanbul ve Ankara’daki sağlık kuruluşları başta olmak üzere üniversite, özel ve kamu hastaneleri dünyadaki en yüksek ve gelişmiş teknoloji ile donatılmıştır. Ülkemizde çeşitli hastanelerde beyin cerrahisi, ortopedi, onkolojik tedaviler, kardiyovasküler cerrahi, estetik cerrahisi, çocuk cerrahisi, diş ve gözde ileri teknolojili olacak şekilde sağlık hizmetleri verilmektedir. Aynı şekilde bu hastanelerde MR hizmetleri, kemik iliği, robotik cerrahi ve organ transplantasyon işlemleri yapılmaktadır.
Sağlık Bakanlığı, sağlık turizmi başkanlığıyla beraber 7/24 olacak şekilde İngilizce, Almanca, Rusça ve Arapça dillerinde, acil durumlarda ve şikâyet durumlarında telefon hatlarından ve hastanelerden uluslararası olarak hastalara tercümanlık hizmeti sağlamaktadır. Türkiye’deki tüm doktorlar mesleki zorunluluk sigortasına sahip olmakla beraber herhangi bir malpraktis veya tıbbi bir hata durumu yaşandığında, hastaya sigorta tarafından tazminat ödenmektedir. Ülkemizdeki bütün kamu, özel ve üniversite hastaneleri, ulusal akreditasyon özelliklerine göre hastaya hizmet vermekte olup yıl içerisinde 2 kez denetlenmektedir.
Related Posts
Kripto Paralar ile Dijital Ödemeler
Kripto Paralar ile Dijital Ödemeler Kripto para birimleri...
Profesyonel Futbol Menajerliği ve Spor Yatırımları
Spor denildiğinde ülkemizde ilk akla gelenlerden biri şüphesiz futbol...