Hizmet sektörü ticaretinin önemli bileşenlerinden biri de sağlık turizmidir. Medikal, kaplıca, SPA, engelli ve yaşlık sağlık turizmi gibi çeşitli biçimlerde görülebilmektedir. Dünya genelinde giderek yaygınlaşan sağlık turizmi, ülkelerarası ilişkilerin artması, yurtdışı seyahat olanaklarının genişlemesi ile birlikte küresel bir hale gelmiştir. Günümüz dijital çağda global sağlık turizmi ile medikal pazarın küreselleşmesi gibi olgular önem kazanmıştır.
Küreselleşme kavramı, dijital çağın en önemlim konularından biridir. Hemen hemen her platformda sıklıkla vurgulanması, küreselleşme nedir? konusunda bireyleri araştırmaya itmektedir. Küreselleşme, dünya genelinde ekonomik, siyaset, eğitim faaliyetlerini içeren tüm olguların bireylerden bireylere aktarılarak bütünleştiği, uluslararası bir süreci ifade etmektedir. Globalleşme, dünyada bireyler arası hareketliliğin artmasına, turizm olanaklarının zenginleşmesine paralel biçimde doğal olarak gelişmiştir. Dünya genelince ciddi bir hareketliliğe sahne olan medikal sağlık turizmi de global medikal pazarlama içinde yerini almıştır.
Sağlık turizmi denildiğinde, bundan 15-20 sene önce kaplıcalar ve termal turizm akla gelmekteydi. Ancak günümüz dünyasında yaşanan bireyler arası hareketlilik, sağlık hizmetleri için bir medikal pazar yaratmıştır. Medikal pazar nedir, sorusuna bir açıklık getirmek, küreselleşmenin medikal pazar kavramı ile ilişkisini anlamayı kolaylaştıracaktır.
Medikal Pazar Nedir?
Medikal pazar, sağlık sektörü dahilinde hizmet veren firmaların, ürün ve hizmetlerini piyasaya sunduğu ve hedef kitlelerine pazarlamaya çalıştığı bir ekonomik etkinlik alanıdır. Dolayısıyla da medikal pazar faaliyetlerinin gerçekleştirildiği, medikal firmaların ürün ve hizmetlerini alıcıya ulaştırdığı bir ekonomi etkinliğidir.
Medikal pazar, hizmetlerini dijitalleşme çağında dijital kanallardan da sunabilmektedir. Medikal pazarın global nitelik kazanarak büyümek için hedef kitlelerine ulaşmak için kullandığı önemli araçlardan biri de sağlık turizmi faaliyetleridir.
Dünya genelinde medikal sağlık turizmi pazarı; hizmetin alındığı coğrafya, hizmeti alanların özellikleri, tedavi türü gibi koşullara göre değerlendirilmektedir. Dünya genelinde Asya kıtası medikal turizmin kalbi olarak bilinir, Hindistan, Singapur, Malezya, Tayland medikal sağlık turizminin adeta başkentleridir. İsrail, ABD, Kanada, Güney Kore, Dubai, Türkiye gibi birçok ülke de medikal sağlık turizminin önde gelen pazarları sayılmaktadır. Dolayısıyla da küreselleşmeye bağlı olarak giderek gelişen, kendi içinde ayrımlaşan ve kuralları oluşmaya başlamış zengin bir medikal pazarla karşı karşıyayız.
Sağlık Turizmi ile Medikal Pazar Küreselleşmesi
Dünya, medikal turizm için küresel bir pazar alanıdır. Genç yaşlı, sağlığı bozulmuş veya sağlık hizmetlerine duyarlı, daha donanımlı sağlık hizmetlerinden faydalanmak isteyen geniş bir kitlenin hareketliliğine sahne olan sağlık turizmi, dünyada küresel bir pazar yaratmış durumdadır.
Günümüz dünyasında medikal turizmde büyük atılımlar gerçekleşmektedir. Globalleşme ile en hızlı büyüyen endüstri alanlarından birinin medikal pazar olduğu da belirtilmektedir. Estetik cerrahi uygulamaları, kanser tedavisi, ileri tedavi uygulamaları, ortopedik tedavi, ağız ve diş sağlığı medikal turizmin ilgilendiği en önemli uygulama alanlarındandır.
Medikal turizmin küreselleşmesinde bazı faktörler etkili olmuştur. Medikal sağlık turizminin küreselleşmesi durumunu hızlandıran bu nedenler şu şekilde ifade edilebilir:
- Sağlık hizmetlerinde uzun bekleme süreleri, bireyleri hızlı biçimde tedavi olanaklarından yararlanacakları ülkelere yönlendirmektedir,
- Uluslararası akreditasyon anlayışı, medikal turizm hizmetlerini daha güvenilir hale getirmiştir,
- Sağlık hizmetlerinde tedavilerde yüksek maliyetler, kişileri daha az maliyetle tedavi olabileceği ülkeleri araştırmaya yönlendirmektedir,
- Medikal tedavi hizmetlerinde ülkeler arası donanım, bilgi ve beceri farklılıkları olması bireyleri kendi ülkesinde tedavi olanaklarının kısıtlı olduğu hastalıklar için sağlık turizmine yönlendirmektedir,
- Globalleşme ile birlikte ekonomiden eğitime kadar birçok sektörde olduğu gibi sağlık/medikal sektöründe de başarılı bireylerin dijital çağda kolayca öne çıkması ve dünya genelinde tanınması da medikal hizmetlerin küreselleşmesinde dolaylı etkiye sahiptir. Başarı hikayeleri, başarılı doktorlardan hizmet almayı cazip hale getirmektedir.
Türkiye’de Medikal Sağlık Turizmi
Medikal ve küresel sağlık turizmi pazarında Türkiye önemli bir bölgedir. Altyapı olanakları, Türkiye’ de medikal turizmin gelişmesinde etkili olmaktadır. Türkiye’ deki medikal pazarın en önemli avantajlarından biri, ülkedeki sağlık merkezlerinin donanım ve gelişmişlik bakımından zenginleşmiş olmasıdır. Türkiye sağlık turizmi küresel pazarına en çok turist çeken ülkeler; Gürcistan, Irak, Suudi Arabistan, Almanya, Katar, Kuveyt şeklindedir.
Medikal sağlık turizm endüstrisinin Türkiye’ de gelişme sebepleri arasında sağlık hizmetlerinin kalitesinin yanısıra, sağlık sektörüne yetişen insan gücünün uzmanlık eğitimi de etkilidir. Ayrıca bölgelerarası ulaşım kolaylığı da ülkemiz için sağlık turizmini önemli bir ekonomik gelir kapısı haline getirmiş durumdadır. Sağlık Turizmi: Medikal Pazarın Küreselleşmesi
Related Posts
Klasik Turizme Alternatif: Sağlık Turizmi
Türkiye ekonomisinde turizmin yeri son derece önemlidir. Tatil cenneti olarak...
Metaverse ile Yeni Sağlık Deneyimleri
Metaverse ile Yeni Sağlık Deneyimleri Bu yazımızda son...