Türkiye’de futbol menajerliği yapmak dünyanın herhangi bir yerinde futbol menajerliği yapmaya pek benzemiyor. Bazı art niyetli kişilerin bu mevkiyi “kolay yol” olarak görmesi, lisanssız ve yetkisiz buralara yerleşme çabaları sonucunda büyük bir hukuki mücadele ortaya çıkıyor. Türkiye insanının belki de en zayıf yönü kolay yoldan para kazanmak, kolay yoldan başarılı olunabileceği yanılgısına sahip olması. Futbol menajerliği için yapılan sahtekarlıkların haddi hesabı yok. Sahte diploma, sahte yeterlilik belgeleri, kurumlara rüşvet vermek gibi yollarla kendine hak tanıyan kişilerin sayısı hiçte az değil. Hatta bu yolu deneyenlerin sayısı o kadar fazla ki bazı yerlerde fedarasyonun kapısında sahte menajerler lobisi bile var.
TFF bunu engellemek için bazı önlemler almaya başladıktan sonra sahte menajerlerinde yolu kapanmış oldu. TFF sayfasında kayıtlı ve lisanslı menajerlerin tam bir listesi bulunuyor.
Türkiye’de Futbol Menajerliği
Sefa Bozdağ bir futbol menajerliği ajansı sahibi ayrıca kendisi de bir futbol menajeri Fifa lisanslı ve isteyen futbolculara menajer sağlıyor. Sağladıkları hizmetlere bakıldığında Türkiye’yi spor alanında ileriye taşıyacak alt yapıya sahip oldukları görülüyor. Ajans kendini şöyle ifade ediyor.
“Kulüplere yaptığımız transfer sırasında bunu ciddi olarak düşünüyoruz. Futbolcunun kulübün vizyonuna sahip olup olmadığı konusunda görüşmeler ve değerlendirmeler yapıyoruz. Futbolcunun menajeri ile birlikte değerlendirmeler yapıyoruz”
Sundukları hizmetler ise şöyle:
- Sözleşmeler ve hukuki takip,
- Futbolcunun hem yurt içinde hem de yurt dışında tanıtılması
- Transfer görüşmeleri yapmak,
- Transfer sonrası görüşmeler
- Sponsorluklar ve marketing faaliyetleri
- Genç futbolcular için özel konseptler. Onları fiziksel ve sportif olarak geliştirme
- Futbolcuların yeteneklerini öğrenme ve yönlendirmeler
Örnek futbol menajerlik acentesinin sundukları hizmetlere bakıldığında, Türkiye’nin bu alanda iyi bir vizyon sahibi olduğu anlaşılır.
Türkiye’de futbol menajerliği henüz çok yeni bir meslek ve dengelerinin kurulması da biraz zaman almış olabilir. Yine de bu iş kolunda çok iyi menajerler yetişmesine engel değil. İlk futbol menajeri İsrailli ve menajerlik dışında da büyük nüfusa sahip. Liyakatsiz menajerlik kavramı ilk kez böyle ortaya çıkıyor. 1990’lara kadar böyle bir meslek yoktu futbolcular baya babalarıyla görüşmelere gidip transferlik sözleşmesi imzalıyordu. Şimdiyse Dünya’da beş binin üstünde “Lisanslı” menajer var.
Lisansız Menajerlik Sorunu
Türkiye futbol menajerliğinde en büyük sorun lisanssız menajerlerin varlığı. Futbolcuların menajersiz olmaları gündeme geliyor. Sebebi çok açık. Gelişmemiş ve ekonomisi kötü ülkelerde futbol menajerliği zenginlik, nüfuz ve güç elde etmek için isteniyor. Bu şekilde ortaya çıkan sabıkalı insanlar özellikle Afrika gibi yerlerde çocuk kaçakçılığından, mafya aracılığı ile transferlere kadar her türlü suçu işliyor. FIFA da bununla mücadele etmek için büyük bir mücadeye girişmiş. Ne yazık ki dosyaların yarısının Türkiye’ye ait olduğu söyleniyor.
Türkiye’de menajerlik sistemi o kadar kötü ki hem futbola hem de kulüplere büyük zararlar veriyorlar. Üretmiyorlar tüketiyorlar, değer katmıyor değersizleştiriyorlar.
Avrupa’da menajerlik sistemi karşılıklı güven ve saygıya dayanıyor. Türkiye’de ise menajerler cüzdanlarını doldurmanın peşine düşüyor. Çalışkan’ın ifadesine göre yurt dışından gelen 500 bin euroluk bir oyuncu için bile menajer banka teminatı istiyor. Üstelik tek sorun menajerler değil. Ayak üstü iki dakika da yirmi yalan söyleyen kulüp başkanları da bu konuda oldukça suçlu sayılır. Diyerek durumu özetliyor.
Related Posts
Sağlık Turizminde Plastik Cerrahinin Yeri
Sağlık turizmi alanında tüm dünyada en çok ihtiyaç duyulan ve talebin fazla...
Sağlık Turizminde Markalaşma
Sağlık turizmi dünya genelinde her geçen dönem biraz daha gelişme gösteren...