Covid-19 nedir?
Covid-19 Çinin Vuhan kentinde ortaya çıkan genel anlamıyla hayvanlardan bulaş yoluyla Çindeki vatandaşlara geçmesinin ve bu yaygınlaşmanın önüne geçilemediği ciddi ve kronik akciğer yetersizliği tat alma dokusunun bozulmasına hatta ölümlere yol açan ulusal bir felaket olarak tanımlanmaktadır.
Genel Anlamda Turizm Faaliyetleri
Ülkenin gelir kalemini oluşturan yurttaşların ve yurtdışından gelen yabancı turistin ülkemize sağladığı gelir dalına turizmcilik faaliyeti olarak tanımlanmaktadır. Bu faaliyetlerin Milli Gelir Üzerinde azımsanmayacak bir orana sahip olduğu bilinmektedir. Ülkemiz Anadolu da bulunan ve medeniyetler beşiği olarak isimlendirilen bir ülke olduğundan turizm faaliyetlerini aktif şekilde yürüten işletmeler arasında yer almaktadır.
Turizm ile Covid-19 bağlantısının devlet faktörüyle değerlendirilmesi
Bu başlık altında ise Covid-19’un diğer sektörlere verdiği zararlar kadar turizm sektörü de bu zarar karşısında bir maliyet yükünü üstlenmiştir. Bilirsiniz ki mevcut sınırlamalar ekonomideki dengeyi bozmuş lorenz eğrisindeki gelir dağılımını sarkık bir duruma getirmiştir. Bu konuları alt başlıklara ayırmak gerekirse aşağıdaki konular gibi sınıflandırmamız mümkün olacaktır.
Ekonomik uzantısı
Ekonomik açıdan ülkede bulunan mevcut temizlik araçlarının piyasadaki simsarlar tarafından maliyetinin 2 ve 3 katına satılması vatandaşı ve otel işletmecilerini zor duruma düşürmüştür. Otel işletmelerinin hijyene verdiği önem ve edindiği hijyen malzemelerinin de kaçınılmaz bir artış olduğu kolaylıkla anlaşılabilir bir durumdur.
Siyasi uzantısı
Devletlerarasında verilen kararların temel niteliği olarak bu başlıkta değerlendirilmesi doğru olacaktır. Devletin aldığı kapanma ve kısıtlama kararı başta turizm ve sanayi alanında zarar yarattığı gibi diğer alanlarda da azımsanmayacak maliyetlere neden olmuştur. Kısıtlılıklar sağlık için elbet kaçınılmaz bir durumdur. Ama ekonominin dengede kalması için sektörlerin doğru bir şekilde analiz ederek siyasi politikaları buna göre gerçekleştirmek ideal devlet modeline uygun olacaktır.
Sosyal Uzantısı
Covid-19 sebebiyle insanlar arası ilişkiler online ortamda yapılmaktadır. Evinden çıkmayan bireylerin seyahat özgürlüğü devlet tarafından haklı sebeplerden ötürü bir süre askıya alınmıştır. Ülkeler ve hatta şehirlerarası ulaşımın yasaklaması şehirlerde otelcilik yapan işletmelerin kapasitesinin düşmesine yol açmıştır.
1. Turizm İşletmelerine Düşen Görevler
Diğer sektörlerde olduğu gibi bu ehemmiyetli durumda turizm sektörününde uyması ve işletme kültürü haline getirmesi gereken bazı kulların olması gerekmektedir. Bu zorunluluklar T.C Cumhurbaşkanlığına bağlı resmi gazeteler ve kararnamelerin okunmasıyla rahatlıkla anlaşılabilir. Ama bu yazımızda Turizm işletmelerinin uyması gerektiği koşulları maddeleştirmek gerekirse;
Odalara gerekli hijyen bakımının yapılması
Bu faktör işletmenin ayakta durup hizmet vermesi için olmazsa olmaz niteliği taşıyan bir madde olarak değerlendirmektedir. Mevcut koşullar altında çalışan görevli personeller odaları günlük olarak temiz tutmalı ve ilgili ilaçlama işlemlerini yapmalıdır. Bu sayede çalışan işveren ve oteldeki müşterilerinin sağlık güvenliği sağlanmış olacaktır. Bu maddeyi uygulamayan bir otel işletmesi bedelini hem maddi anlamda hem de vicdani anlamda ödeyecektir. Bu konuda gerekli hassasiyetin işverenler tarafından düzenlenmesi gerekmektedir.
Yatak kapasitesinin düşürülmesi
Yatak kapasitesinin düşmesi turizmcilik faaliyetlerinde bulaş riskinin önüne geçecektir. Yatak kapasitenin azalması kısa dönemde işletme adına maliyetli olarak gözükse de uzun dönemde sağlık faktörü açısından kıymetli olduğu anlaşıldığında işletmede kar maksimizasyonu hedefini ikinci sıraya koyacaktır. Turizm işletmelerindeki yatak sayısının azaltılması işletmenin karını azaltabilir ama sağlığın fırsat maliyeti dünyanın her yerinde ağır bastığı gibi ülkemizde de ağır basacaktır.
Hes kodu uygulamasının aktif olarak kullanılması
Hes kodu başta gereksiz olarak düşünülse de bireyin gerekli sağlık durumunun öğrenilmesi için Turizm işletmelerinin ve devlet dairelerinin kullanmakla yükümlü olduğu bir uygulama olmaktadır. Hes kodu ne kadar etkin kullanılıyor bu yine bir makale konusu olarak ele alınması gereken husustur. Başlıktan anlaşılacağı üzere hes kodu uygulamasının kullanılması Turizm işletmesinde önemli bir faktör olarak değerlendirilmektedir. Ve genel anlamda bulaş riskini azalttığını söyleyebiliriz.
Temassız Faaliyetlerin çeşidi ve sayısının arttırılması
Bu faktörde başlık altında incelendiği zaman değerli bir konu olmaktadır. Hastalık virüslü bireylerde temas halinde yayıldığı görülmüştür. (2019,Berlin) Buna karşı temassız yüzeyin aza indirgenmesi hastalıktaki bulaşma faktörünü azaltmış olacaktır. Maske ve hijyen kurallarının da uygulanmasıyla hastalığa yakalanma ihtimalimiz düşecektir.
Bu süreçte turizm faaliyetleri ile uğraşanların yapmaması gerekenler
Yatak Kapasitesini Arttırarak Kar sağlamak
Bu durum tam anlamıyla bulaş riskini arttırarak otelin veya turizm işletmesinin karantina altına alınması ile sonuçlanabilir. Bu konuda işletme sahipleri gerekli kanun ve yasalarla bildirildiği gibi hastalık üzerine de gerekli bilgilendirmeler yapılmalıdır.
Ortak alanların sayısını arttırmak
Bu faktörde diğer yapılmaması gereken hatalar arasında gösterilmektedir. Hata sosyalleşme değildir. İçinde bulunduğumuz dönemde kontrollü sosyalleşmemiz gerekir. Bu bahsedilen durum ise sosyal mesafe olan 1,5 metre (Dünya sağlık Örgütü) olarak belirlenen mesafeye uyulmasını gerektirir. Ortamdaki kişi sayısını aza indirgemek risk faktörünü azaltmış olacaktır.
Otele misafir kabul etmek
Otele misafir kabul edilmemesi bulaş riskini azaltacaktır. Bunu sağlamanın kolay yolu ise metre kare başına düşen insan sayısının azalmasından geçmektedir. Bu faaliyetler kontrollü olarak yapılması işletmenin piyasadaki itibarı ve güvenilirliğini arttıracak bir faktör olarak değerlendirilmektedir.
Otelin Havuzunu Kullanımını Serbest kılmak
Mevcut otellerde havuz bulunabilir fakat havuz bulunan otellerin havuzunu klorlaması bulaş riskine karşı ne kadar güvenli ? bu konu üzerinde etkilerine değinilmemiştir. Etkilerine değinilmemesi bu faktörün yok sayılacağı anlamına gelmemektedir. Bu konuda çalışanlar ve müşteriler koordine bir şekilde üzerine düşeni yapmaları gerekecektir.
Turizm Alanında Yaşanan Zorluğun Ülke Ekonomisine Etkileri
Bu başlığın altında ise ülkemizde Covid-19’un Turizm sektörüne olan faaliyetlerin incelenmesini sağlayacaktır. Bu konuda asıl söz sahibi ekonomistlerdir. Ama genel anlamda Turizm faaliyetlerinden yola çıkarak bir genelleme yapmamız mümkündür. Turizme olan talebin azalması (kısıtlamalar,sokağa çıkma yasağı gibi uygulamalar neticesinde) Milli gelir ve Turizm sektörüne düşen mevcut payın %15 lerden %6’ a gerilemesine sebep olmuştur. Bu gerilemeye karşı dayanıksız olan bir çok turizm işletmesi faaliyetlerine ara vermiş, bazıları ise işletme küçüklüğüne giderek Downsizing uygulamasına gitmişlerdir. Ekonomik dengenin bozulması ulusal ve makro bir sorundur. Bu soruna karşı Devlet birey çalışan işçi uyumu sağlanırsa verilecek olan kayıpların önüne geçilemese bile ortaya çıkan mevcut zararın etki alanı düşürülebilmektedir. Bireyler bunun sorumluluğunda hareket edip ticari ve sosyal yaşantılarını bu faktörleri dikkate alarak uygulamalıdır. Bu konuda üzerimize düşen faaliyetleri yerine getirerek uzun dönemde ekonomik mücadeleyi etkin bir şekilde yapmamız kolaylaşacaktır.
Related Posts
Sağlık Turizminde Kurumsal Stratejiler
Sağlık Turizminde Kurumsal Stratejiler Sağlık turizminin...
Sağlık Turizmi ve Ekonomi Yönü
Sağlık turizmi, insanların belirli rahatsızlıkları sebebiyle hem tedavi olmak...